Wednesday, June 8, 2016

This MCQ set is prepared by Shnakar Aryal Who has passed Computer operator Examinations in Nepal.  

1. Which option is found in formatting toolbar?
a. Outside Border
b. Insert Table
c. Document Map
d. Show/Hide button

2. Which not valid on table>auto fit options
a. Auto fit content
b. Fixed column width
c. Auto fit to window
d. hide gridlines

3. How many recent opened file listed in the file menu.
a. 9
b. 12
c. 4
d. 6

4. We can convert the text from the table menu.
a. Table to Text
b. Text to Table
c. Both are valid
d. None of the above

5. What is shortcut key for Microsoft script editor?
a. Alt+shift+F11
b. Shift+Ctrl+F11
c. Alt+Ctrl+F11
d. Alt+F11

6. How many options available to make check mark on the auto correct tab in tools menu?
a. 8
b. 9
c. 7
d. 10

7. Auto Summarize options available in ……………… menu.
a. Insert
b. Table
c. Tools
d. edit

8. How many types of change case?
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

9. We can add the field form………………. Menu.
a. File
b. Edit
c. Table>Column
d. Insert

10. Which is not valid to Format>Font tab>Complex Script
a. Font
b. font Style
c. underline style
d. size

11. How many types of object tab in insert menu?
a. 2
b. 3
4. 4
5. None

12. Which is not available on zoom dialog box?
a. Many Page
b. Whole Page
c. Current Page
d. Text width

13. How may tabs are there in find and replace option in edit menu?
a. Two
b. Three
c. Four
d. five

14. Which is not available in permission sub option in file menu?
a. Unregistered Access
b. Do not distribute
c. Restrict Permission As
d. Versions

15. Arrange all option located in …..
a. Tools Menu
b. Window Menu
c. Format Menu >Arrange all
d. Insert Menu >Arrange all

16. How many rows we can insert form table menu as maximum?
a. 65536
b. 32000
c. 32767
d. Unlimited

17. What is shortcut key for insert sheet in excel?
a. Alt+F11
b. Shift+F11
c. Ctrl+F11
d. Shift+10

18. Which toolbar has a help logo in excel?
a. Standard Toolbar
b. Formatting Toolbar
c. Drawing Toolbar
d. Help not found in toolbar

19. What is default font name & font size in excel 2003 ?
a. Calibri 10
b. Calibri 12
c. Arial black 12
d. Arial 10

20. What is shortcut key for insert time in excel?
a. Ctrl+:
b. Ctrl+Shift+:
c. Shift+Ctrl+;
d. Alt+Ctrl+;

21. How many default spreadsheet solution located in file>On my computer>Spreadsheet Solution tabs 2003?
a. 3
b.4
c.5
d.9

22. How to select all the rows and columns on one sheet at once?
a. Press Ctrl+Spacebar key and then quick press Shift+Spacebar Holding Ctrl key
b. Press Shift+Spacebar key and then quick press Ctrl+Spacebar Holding Shift key
c. Press Ctrl+A
d. All are Valid

23. What is found the quick access menu bar as default in excel 2007?
a. Save, Undo, Redo
b. Undo, Save As, Redo
c. Save As, Open, Undo
d. None of the above

24. How many check boxes available in format cell dialog box on protection tab?
a. Hide/Show
b. Procect/Permission
c. Locked/Hidden
d. Hidden/Protect

25. How to Change the Microsoft excel menu key?
a. Tools>Options>Transition>Setting
b. Tools>Options>Transition>Navigation key
c. Tools>Options>General>Change excel menu key
d. Tools>Options>Security>Setting

26. What is  extension file of excel file
a. .xls
b. xlsx
c. xlt
d. a and b

27. What is shortcut key for research in excel?
a. Ctrl+Click
b. Shift+Click
c. Ctrl+Shift+Click
d. Alt+Click

28. Validation options is located in …..Menu?
a. Tools
b. Data
c. Insert
d. Window

29. From which menu we can make a lookup wizard and how many steps there in lookup wizard?
a. Data menu 4 Steps
b. Data Menu 5 Steps
c. Tool Menu 4 Steps
d. Tool Menu 5 Steps

30. Contact Us options is located in excel 2003?
a. Tools Menu
b. Data Menu
c. Window Menu
d. None

31. When was the Charles Babbage born? And where?
a. December 26, 1791, London, United Kingdom
b. December 26, 1791, California USA
c. December 26, 1791, Canada
d. December 26, 1771, London, United Kingdom

32. A function that does not return any data is called as _______ function
a. int
b. float
c. void
d. recursive

33. When a key is pressed on keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits
a.ANSI
b. ASCII
c. EBCDIC
d. ISO

34. Which characteristics of computer distinguishes it from electronic calculation?
a. Accuracy
b. Storage
c. Versatility
d. Automatic

35. Keyboard Converts typed in character to ___________code
a. EBCIDIC
c. ASCII
c. Decimal
d. Binary

36. The list of coded instructions is called
a. Computer Program
b. Algorithm
c. Flowchart
d. Utility Program

37. Which of the following is valid storage type?
a. CPU
b. Keyboard
c.  Pen Drive
d.  Track Ball

38. __________ Interprets and executes set of instruction
a. CPU
b. VDU
c. Printer
d. Scanner

39. When was first computer lunched in Nepal AD?
a. 1971
b. 1981
c. 1973
d. 1972

40. Cassette Tape is …
a. Direct Access
b. Sequential Access
c. Both can be access
d. None

41. Full Form of DVD
a. Data Video Device
b. Digital Video Disk
c. Digital Versatile Display
d. Digital Versatile Disk

42. There are ………….. types of DOS Command.
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

43. Mac Address is ……….. Bytes long.
a. 12 Nibble
b. 32 Bits
c. 48 Bytes
c. 16 Bytes

44. First ISP of Nepal  ?
a. Mercantile
b. Word Link
c. Nepal Telecome
d. None

45. What is application file name of MS Access?
a. access
b. microsoftaccess
c. msaccess
d. all

46. Which toolbars has a relationship command?
a. Review Toolbars
b. Database Toolbars
c. Standard Toolbars
c. Table and Query Toolbars

47. There are …………… menus found in access 2003.
a. 6
b. 7
c. 8
d. 9

48. How many default slides in Power point starting.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

49. What is shortcut key for Task pane in Microsoft power point?
a. Ctrl+F2
b. Ctrl+F3
c. Ctrl+F1
d. Ctrl+F4

50. Online Collaboration is located in which menu?
a. Insert
b. Window
c. Help
d. Tools

Answers:

1-a
2-d
3-c
4-c
5-a
6-a
7-c
8-b
9-d
10-c
11-a
12-c
13-b
14-d
15-b
16-c
17-b
18-a
19-d
20-c
21-c
22-d
23-a
24-c
25-a
26-d
27-d
28-b
29-c
30-d
31-a
32-b
33-b
34-b
35-c
36-a
37-c
38-a
39-a
40-b
41-d
42-a
43-a
44-a
45-c
46-b
47-b
48-a
49-c
50-d


नेपाली सेना

शशस्त्र प्रहरी बल

नेपाल प्रहरी

Follow by Email

Banks ( 33 ) Corporation ( 25 ) Culture ( 22 ) Force ( 21 ) health ( 4 ) INSURANCE ( 5 ) IQ ( 3 ) it ( 15 ) job ( 19 ) Jokes ( 1 ) knowledge ( 33 ) MCQs ( 10 ) News ( 6 ) oldqsn ( 8 ) Places ( 4 ) PSC ( 61 ) Rules ( 6 ) tips tricks ( 14 ) TSC ( 56 ) videos ( 6 ) WORLD ( 10 )

Test Footer

Random Post

Topsewa

CSC

Blog Archive

Translate

BBC Nepali

लाेकसेवा अायाेग

शिक्षकसेवा अायाेग

नेपाल सरकार

नेपाल विधुत प्राधिकरण

नेपाल राष्ट्र बैक

राष्ट्रिय बानिज्य बैक

Featured Post

केही नविनतम जानकारी समेटिएकाे समसामयिक जानकारी २०७६

केही नविनतम जानकारी समेटिएकाे छ । प्रकाशित : मिति२०७६-०७-२६

Popular Posts

Popular Posts