Tuesday, October 10, 2017

मिति : २०७० साल जेष्ठ १८ गते लोकसेवा आयोगबाट लिईएको राजपत्र अनँकित दृतिय श्रेणी खरीदार वा सो सरहको खुुला र समावेशी समुुहमा सोधिएको द्धितिय पत्र अन्तर्गत विज्ञानका २५ ओटा प्रश्नहरु तथा तिनका उत्तरहरु
 
1.Which of the following is correct reaction betsodium and chlorine ?
Ans . 2NA + cl2 à2NACL
2.What is the chemical formula of washing soda ?
Ans. NA2CO3
3.Glycerol is a …..
Ans . Tryhydric alcohol
4.what is the chemical name of ammonium sulphate ?
Ans.( NH4)2 so4
5.what is the nitrogen fixation ?
Ans.process of conversion of atmospheric nitrogen into nitrate
6.when black and white mouse are crossed then the phenotype ratio in the f2 generation will be
Ans. 3M 1
7.In which stage the life cycle of mosquito is voracious ?
Ans . Larva
8.which factors does not belongs to blood ?
Ans.Nebulla ( Among the given answers )
9.what is the chemical properties (taste ) of blood ?
Ans.alkaline
10.The process of decomposing soil nitrogen into atmospheric nitrogen is called ………..
Ans .Dintrification
11.which of the following is not found in D.N.A ?
Ans . Uracil ( Among the given answers )
12.which of the following is the non renewable natural resources ?
Ans.Metalic mineral ( Among the given answers )
13.who is the known as father of computer ?
Ans.charles Babbage
14.which of the following is bound media ?
Ans.Fiber optics ( Among the given answers )
15.At which temperature does CO2 become dry ice ?
Ans. -78 Degree centigrade
16.In which unit system length in meter , mass in kilogram and time in second in measured ?
Ans, Metric system
17.what is the weight of a freely falling body on the  earth if its mass in 60 kg ?
Ans. O N
18.what is the amount of energy per square metre on surface of earth coming from the sun ?
Ans. 1.4 k.w.
19.what shoud be the minimum distance between source of sound and surface of the object for echo ?
Ans.15 m
20. How much heat energy is required to increase the temperature 1gm of pure water by 1 degree centigrade?
Ans.1 calorie
21.what is the invention of Michael faraday ?
Ans . magnet from elcectricity
22.According to Ohm law which statement is true ?
Ans . current is inversely proportional to potential difference .
23.If a transformer connected to 22oV has 1000 primary winding then what should be the number of secondary windings to produce 11 V as secondary voltage ?
Ans . 50 V
24. which of the following is chemical formula of nitric acid ?
Ans , HNO3
25. what is the formula of acetic acid ?

CH3COOH 

नेपाली सेना

शशस्त्र प्रहरी बल

नेपाल प्रहरी

Follow by Email

Banks ( 33 ) Corporation ( 25 ) Culture ( 22 ) Force ( 21 ) health ( 4 ) INSURANCE ( 5 ) IQ ( 3 ) it ( 15 ) job ( 19 ) Jokes ( 1 ) knowledge ( 33 ) MCQs ( 10 ) News ( 6 ) oldqsn ( 8 ) Places ( 4 ) PSC ( 61 ) Rules ( 6 ) tips tricks ( 14 ) TSC ( 56 ) videos ( 6 ) WORLD ( 10 )

Test Footer

Random Post

Topsewa

CSC

Translate

BBC Nepali

लाेकसेवा अायाेग

शिक्षकसेवा अायाेग

नेपाल सरकार

नेपाल विधुत प्राधिकरण

नेपाल राष्ट्र बैक

राष्ट्रिय बानिज्य बैक

Featured Post

केही नविनतम जानकारी समेटिएकाे समसामयिक जानकारी २०७६

केही नविनतम जानकारी समेटिएकाे छ । प्रकाशित : मिति२०७६-०७-२६

Popular Posts

Popular Posts