Monday, February 11, 2019

नायव सुब्बालाई आज सोधेका सम्पुर्ण G. K प्रश्न र उत्तर..!!
🌏️🌏️🌏️🌏️🌏️🌏️🌏️🌏️🌏️🌏️
1. जिरो ईनर्जी हाउस कहा छ??
- ललितपुर (पुल्चोक)

2. SEZ कुन जिल्लामा सन्चालनमा छ??
- रुपन्देही

3. द म्यान वुकर पुरस्कार 2017 कसलाई प्रदान गरियो??
- जर्ज सान्डर्स

4. आसियन राष्ट्रहरुमा प्रतिव्यक्ती आए सवैभन्दा कम भएको राष्ट्र कुन हो??
- म्यानमार

5. Carnauba Wax उत्पादन हुने देश कुन हो??
- ब्राजिल

6. लुम्वीनी कहिले विश्व सम्पदा सुचिमा सुचिकृत भएको हो??
- सन 1997

7. सप्तकोषी नदिको वार्षिक बहाव क्षमता कति रहेको छ??
-1564 घन मीटर

8. भुगोलको ईतिहासमा कुन शताव्दीलाई "नया खोजको युग" भनि चिनिन्छ??
- 18 औ शताव्दी

9. विश्व सम्पदा दिवस 2017 को विषय(Theme) के हो??
- सास्कृतिक सम्पदा र दिगो पर्यटन

10. अन्तिम आदेश (last order) कसको कृती हो??
- Graham Swift

11. भारत सरकारले कुन दिन छोरी दिवशको रुपमा मनायो??
- 2016 अगस्त 11

12. एक अर्कोको एेनामा देखिने प्रतिविम्व(Mirror Image) हुने आकार भएका महादेशहरु कुन कुन हुन??
- अफ्रिका र दक्षिण अमेरिका

13. सुर्यवाट विभिन्न ग्रहहरुको दुरीको आधारमा नजिक देखि टाढा क्रमश कुन मिल्दछ??
- पृथ्वी, मंगल, बृहस्पती, शनि, अरुण, वरुण

14. तलको कुन भनाई सहि छ??
1. ईसिमोडले समेट्ने हिंदकुश क्षेत्रमा नेपाल पर्दैन
2. नेपालले रामसार सन्धीमा सन 1987 मा हस्ताक्षर गरेको हो
3.क्योटो घोषणापत्र सन 1998 मा पारित भएको हो
- 2 मात्र ठिक

15. सहि जोडा..!!
माईकल फाराडे ⇨विद्युत विच्छेदनको सिद्धान्त
चाल्र्स डार्विन ⇨विकासवादको सिद्धान्त
अल्वट आईन्स्टाईन ⇨सापेक्षतावादको सिद्धान्त
आईज्याक न्युटन ⇨गुरुत्वकर्षणको सिद्धान्त

16. जीव बिकासमा वातावरणको प्रभाव धेरै महत्त्वपूर्ण छ, यो भनाई कसको हो ?
-लेमार्क

17. निम्न कथन बिचार गर्नुहोस ?
1.बाँज र फ्लाट बनस्पती समशितोष्ण पतझर जंगलमा पाइन्छ
2. चिलाउने कटुसको बनस्पती समशितोष्ण सदाबहार जंगलमा पाइन्छ
3. काई र लेउ समशितोष्ण सदाबहार कोणधारी जंगलमा पाइन्छ
- 1 र 2 ठिक

18. विश्व दिगो विकासको 12 औ लक्ष्य कुन हो??
- दिगो उत्पादन र उपभोग को ढाँचा सुनिश्चित गर्ने

19. झरना र अवस्थित जिल्ला मध्ये नमिल्ने जोडा कुन हो?
1. छरछरे ⇨ पाल्पा
2. सुलिगाड ⇨ डोल्पा
3. ओडारी ⇨ मुगु
4. जोरपानी ⇨ डोटी
- 3 गलत

20. निम्न धर्मवारे विचार गर्नुस..!!
1. जैन धर्मको विरोध मुर्तिपुजा हो
2. शिख धर्मको विरोध गृहस्थी छाडेर जंगलमा तपस्या गर्ने हो
3. वोन धर्मको विकास भारतमा भएको हो
- 1 र 2 सहि

21. जोडा मिलाउनुहोस (सहि जोडा)..!!
नेपाल IUCN को सदस्य ⇨सन 1973
ग्रीन पिसको स्थापना ⇨सन 1971
UNEP को स्थापना ⇨सन 1972

22. जोडा मिलाउनुहोस (सहि जोडा)..!!
कुमाल ⇨माटे ढुकुर
सतार ⇨जुरि
थामि ⇨चालिङ
मुसहर ⇨झर्को

23. नेपाली ईतिहासका घटनाहरु सहि काल क्रम अनुसार मिलाउनुहोस..!!
A. नेपाल संयुक्त राष्टसंघको सदस्य भएको
B. नेपालमा पहिलो जनगणना भएको
C. नेपालमा कागजी नोटको प्रकाशन
-- B, C, A

24.तलका रोगहरु के कारणले लाग्छ बिचार गर्नुहोस ?(सहि जोडा)
दादुरा ⇨भाइरस
दाद ⇨ फन्जाई
मलेरिया ⇨प्रोटोजोवा
कुष्ठरोग ⇨ब्याक्टेरिया

25. अन्तराष्ट्रिय अधिकार पत्रले के के विषय समेट्छ??
1. मानव अधिकार को घोषणा पत्र
2. अार्थिक, सामाजिक, सांस्कृतिक सम्वन्धी अन्तराष्ट्रिय प्रतिज्ञापत्र
3.नागरिक एवम राजनिती सम्वन्धी अन्तराष्ट्रिय प्रतिज्ञापत्र
-- 1,2,3 सवै

26.निम्न लिखित कथनहरु बारे बिचार गर्नुहोस ?
1. संसारको पहिलो मानव मुटु प्रत्यारोपण कृस्टियन बनार्ड द्वारा गरिएको थियो ।
2. अग्सिजनको उच्च आंशिक चापको कारणले उच्च उचाईमा उच्च बिरामी हुन्छ ।
-- 1 मात्र ठिक

27. विश्व आर्थिक मन्च द्वारा प्रकासित यात्रा र पर्यटन प्रतिस्पर्धात्मक सुचकांक 2017 अनुसार बिस्वभरका 136 अर्थ ब्यावस्थामा नेपाल कति औ स्थानमा छ ?
----103 स्थानमा

28. चित्राक्षर लिपीको विकास कुन सभ्यताबाट भएको हो??
- सिन्ध घाँटीको सभ्यता

29. वौद्धिक दर्शनको 6 पद्धतीमध्ये सबैभन्दा पुरानो दर्शन कुन हो??
-- साङ्ख्य

30. तलका भनाई विचार गर्नुहोस..!!
1. नेपाली वास्तुकलामा पशुपतीनाथको मन्दिर प्यागोडा शैलिको एक उत्तम उदाहरण हो
2. मगर भाषा भारोपेली भाषा परिवार अन्तर्गत नपर्ने भाषा हो
3. दमाहा पन्चेवाजामा पर्दैन
4. घाटु नाच र तर्वारे नाच क्रमश गुरुङ्ग र गन्धर्व समुदायमा प्रचलित छन
--- 3 मात्र

शाखा अधिकृत 2075 मा सोधिएका GK प्रश्नउत्तर !!
▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩

१. The metaphysics कसको कृति हो?
उत्तर:- एरिस्टोटल

२. डाक्टर देखि डराउने रोग लाई के भनिन्छ?
उत्तर:- Iatrophobia

३. विश्व चर्पी दिवस 2018 को नारा के थियो?
उत्तर:- हाम्रो चर्पी प्राकृतिक आवश्यकता (When nature calls)

४. ट्रहोटे पर्व कुन जातिले मनाउछन?
उत्तर:-गुरुङ

५. भारत पछि सार्क मुलुक सङ नेपालको  दौत्य सम्बन्ध कायम भएको पहिलो मुलुक कुन हो?
उत्तर:- श्रीलंका(१९५७ जुलाइ १)

६. अन्तरास्ट्रिय न्यायलय मा कति जना न्यायाधीश हुन्छन ?
उत्तर:- १५ जना

७. नेपाल को क्षेत्रफल कति बर्गमाइल छ?
उत्तर:- ५६८२७ बर्ग माइल

८. तलका मध्य कुन कथन सहि छ?
 a)कोपा अमेरिका फुटबल कप २०१६ चिली ले जित्यो।
 b) कोपा अमेरिका फुटबल कप २०१९ ब्राजिल मा हुँदै छ ।
उत्तर:- दुबै सहि

९) युरोप को बिरामी भनेर कुन देश लाई चिनिन्छ?
उत्तर:- टर्की

१०. नेपाल प्रशासनिक प्रशिक्षण प्रतिष्ठानको स्थापना कहिले भयो?
उत्तर:- २०३९ असोज ११

११. ब्राजिलका राष्ट्रपति बोल्सेनारो कुन पार्टीका हुन? उत्तर:- social liberal party

१२. विशेष आर्थिक क्षेत्र स्थापना भएको शहर तलका मध्य कुन हो?
उत्तर:- भैरहवा

१३. लुम्बिनी बिकास  गुरुयोजना का डिजाइनर को हुन?
उत्तर:- केन्जो टागे

१४. ICIMOD मा नपर्ने  रास्ट्र तलका मध्य  कुन हो?
उत्तर:- थाइल्यान्ड
(ICIMOD मा पर्ने देशहरु:- Bangladesh, India, Myanmar, Afganistan, Nepal, Pakistan, China, Bhutan)

१५. यलम्बर कुन बंश का पहिलो राजा हुन?
उत्तर:- किरात

१६. संयुक्त राष्ट्रसंघको बालअधिकार अभिसन्धि १९९२ अनुसार कति वर्ष मुनिका लाई बालबालिका भनिएको छ?
उत्तर:- १८ वर्ष

१७. Cop के सङ्ग सम्बन्धित छ?
उत्तर:- जलवायु परिवर्तन

१८. सबैभन्दा बढी पटक मदन पुरस्कार पाउने व्यक्ति को हुन?
उत्तर:- सत्यमोहन जोशी (३ पटक)

१९. विर्ता उन्मूलन हुँदा नेपालका प्रधानमन्त्री को थिए?
उत्तर:- विश्वेश्वरप्रसाद कोइराला (वि. सं  २०१६)

२०. भाषा आयोगको अध्यक्षको नियुक्त को द्धारा गरिन्छ?
उत्तर:- मन्त्रिपरिषद को सिफारिशमा राष्ट्रपति

२१. जोडा मिलानुहोस?
उत्तर:-
नवीन घिमिरे⇨अख्तियार दूरुपयोग
टंकमणि शर्मा⇨महालेखा परीक्षक
अयोधीप्रसाद यादव⇨निर्वाचन आयोग
उमेश मैनाली ⇨लोकसेवा आयोग

२२. तलका मध्य कुन सहि छ?
a) विश्व समृद्धि सूचकांक मा नेपाल ११० औ स्थानमा छ ।
b) विश्व खुसी सूचकांक मा नेपाल १०१ औ स्थानमा छ ।
उत्तर:- a बेठिक b ठिक

२३. BRICS को मुख्यालय कहा रहेको छ?
उत्तर:- चीनको, संघाई

२४. ब्राजिलका वर्तमान राष्ट्रपति ‘जायर बोल्सनोरो’ कुन पार्टीका हुन्?
उत्तर:- Social Liberal Party

२५. सामान्य तापक्रम तरल अवस्थामा रहने तत्व कुन हो?
उत्तर:- पारो (Mercury)

२६. विभिन्न संस्थाहरुको स्थापनाको आधारमा जोडा मिलाउनुहोस?
ILO ⇨१९१९ अप्रील ११
IMF⇨ १९४५ डिसेम्बर  २७
UPU ⇨१८७४ अक्टोबर  ९
FAO⇨ १९४५ अक्टोबर १६

२७. विभिन्न संस्थाहरुको मुख्यालयहरु बिच जोडा मिलाउनुहोस?
ICAO ⇨मन्ट्रीयल, क्यानडा
WHO ⇨जेनेभा, स्विट्जरल्याण्ड
कृषि विकास कोष(IFAD) ⇨रोम, ईटाली

२८. भिक्टोरिया फल्सले कुन कुन देशको सिमानामा पर्दछ?
उत्तर:-  जाम्बिया र जिम्बाब्बे

२९. तलका भञ्ज्याङ् कुन कुन जिल्लामा पर्दछन ??
उत्तर:-
यारी ⇨हुम्ला
टिंकर ⇨दार्चुला
ओलाङ्चुङ्गोला ⇨ताप्लेजुङ
कोरला ⇨मुस्ताङ

३०. बिस्वको सबैभन्दा ठूलो भुमिगत आणविक प्रयोगशाला कुन हो?
उत्तर:- The Large Hedron Collider

३१. जोडा मिलाउनुहोस?
उत्तर:-
Cape of horn⇨दक्षिण अमेरिका
Cape of good hope⇨अफ्रिका
Roof of the world⇨एसिया

३२. नेपालको परराष्ट्रकाे नीति तलको मध्य कुन होइन?
i) पञ्चशीलको सिद्धान्त
ii) शक्ति राष्ट्रको गुटमा संलग्नता
iii) संयुक्त राष्ट्रसंघको वडापत्र
iv) असंलनता आन्दोलन
उत्तर:- (ii) होइन

३३. तल दिइएका ताल र देश बिच जोडा मिलाउनुहोस?
उत्तर:-
बैकाल⇨रसिया
भोस्टोक⇨अन्टार्कटिका
निपिगोन⇨क्यानडा
ताना⇨इथियोपिया

३४. तल दिएकामध्ये रामायणका सात काण्डमा नपर्ने  कुन हो?
उत्तर:- पूर्व काण्ड
(रामायाणका सात काण्ड:- बालकाण्ड, अयोध्याकाण्ड, किष्किन्धाकाण्ड, अरण्यकाण्ड, सुन्दरकाण्ड, युद्वकाण्ड, उत्तरकाण्ड)

३५. तल दिइएका हिमाल र ती पर्ने जिल्ला बिच जोडा मिलाउनुहोस?
उत्तर:-
मकालु⇨संखुवासभा
पुमोरी⇨सोलुखुम्बु
गौरीशंकर⇨दोलखा
दोर्जेलाक्पा⇨सिन्धुपाल्चोक

३६. जोडा मिलाउनुहोस?
उत्तर:-
अमाली प्रथा खारेजी⇨वि.सं. १९६८
गोरखा भाषा प्रकाशन समिति⇨वि.सं. १९६९
सती प्रथा उन्मूलन⇨वि.सं. १९७७
काठमाडौंमा टेलिफोन सुरुवात⇨वि.सं.१९७०

३७. जोडा मिलानुहोस?
उत्तर:-
प्रशासकीय पुनर्गठन आयोग⇨वि.सं. २०१३
बुच समिति⇨वि.सं. २००९
प्रशासन सुधार आयोग⇨वि.सं. २०२५
नया जिल्ला प्रशासन योजना⇨ वि.स. २०३१

३८. जोडा मिलाउनुहोस?
उत्तर:-
न्यायिक समिती ⇨ ३ जना
सुरक्षा परिषद ⇨ ७ जना
न्याय परिषद ⇨ ५ जना
संवैधानिक परिषद ⇨६ जना

३९. अतिस बाजिमा के कारणले हरियो रंग हुन्छ?
उत्तर:- वेरियम लवण

४०. सबैभन्दा बढी नाइट्रोजन आवश्यक पर्ने बाली तलकामध्य कुन हो?
उत्तर:- आलु

४१. GDP मा औद्योगिक क्षेत्रको बढी भार भएको देश कुन हो ?
उत्तर:- चिन

४२. जोडा मिलाउनुहोस?
उत्तर:-
शुक्ती पिटक ⇨  धार्मिक संहिता
बिनय पिटक ⇨ नैतिक संहिता

४३. Organic Act के संग सम्बन्धित छ?
उत्तर:- अमेरिकी राष्ट्रपतिलाई सेवा सुविधा दिन बनेको ऐन

४४. संयुक्त राष्ट्र संघको महासभाको वार्षिक वैठक कहिले बस्ने गरिन्छ?
उत्तर:- प्रत्येक वर्ष सेप्टेम्बर महिनाको तेस्रो मंगलबार

४५. कुन भनाई सत्य होईन?
a) सत्यमोहन जोशी ३ पटक मदन पुरस्कार प्राप्त गर्ने एकमात्र ब्यक्ती हुन ।
b) यिनलाई सताब्दी पुरुष पनि भनिन्छ ।
c) जोशीलाई राष्ट्रकवि समेत भनिन्छ ।
d) कलाकार अरनिको यिनको कृति हो ।
उत्तर:- C (रास्ट्रकवि माधव प्रसाद घिमिरे)

४६. तलका भनाईहरु पढी सहि उत्तर छान्नुहोस?
a) अन्तरिक्ष इकोसिस्टम प्राकृतिक इकोसिस्टमकै एक भाग हो ।
b) वन आत्मनिर्भर इकोसिस्टमको एक उदाहरण हो ।
c) अपुर्ण इकोसिस्टममा तीन तत्वहरु समविष्ट हुन्छन ।
d) टेरिटोरियल इकोसिस्टम प्रकृतिको एक वर्गीकरण हो ।
उत्तर:- b र d ठिक

नेपाली सेना

शशस्त्र प्रहरी बल

नेपाल प्रहरी

Follow by Email

Banks ( 33 ) Corporation ( 25 ) Culture ( 22 ) Force ( 21 ) health ( 4 ) INSURANCE ( 5 ) IQ ( 3 ) it ( 15 ) job ( 19 ) Jokes ( 1 ) knowledge ( 33 ) MCQs ( 10 ) News ( 6 ) oldqsn ( 8 ) Places ( 4 ) PSC ( 61 ) Rules ( 6 ) tips tricks ( 14 ) TSC ( 56 ) videos ( 6 ) WORLD ( 10 )

Test Footer

Random Post

Topsewa

CSC

Translate

BBC Nepali

लाेकसेवा अायाेग

शिक्षकसेवा अायाेग

नेपाल सरकार

नेपाल विधुत प्राधिकरण

नेपाल राष्ट्र बैक

राष्ट्रिय बानिज्य बैक

Featured Post

केही नविनतम जानकारी समेटिएकाे समसामयिक जानकारी २०७६

केही नविनतम जानकारी समेटिएकाे छ । प्रकाशित : मिति२०७६-०७-२६

Popular Posts

Popular Posts